Enige tijd terug schreef ik al hoe je Bovenaan in Google kunt komen en de belangrijkste factor om goed te scoren in Google is nog steeds de Titel van je bericht.
Dat deze basis informatie nog steeds niet altijd toegepast wordt bleek wel toen ik benaderd werd om de zoekmachine optimalisatie voor een website uit te voeren.
Na een snelle check in google.nl met de zoekoptie site:www.example.com zag ik al dat de HTML titels van de site wel goed waren voor de Branding van de site, maar zeker niet voor zoekwoorden die nodig zijn voor een goede positie in de zoekresultaten. En die resultaten zijn o zo belangrijk om hun potentiële klanten de site brengen.
Nu is het geen WordPress website dus moest er eerst gekeken worden of wijzigingen van de Titel geen effect op de URLs zou hebben omdat anders alle huidige links zouden wijzigen. Dat was gelukkig niet het geval.
Voor WordPress hebben we voor zoekmachine optimalisatie een fantastische plugin van Yoast WordPress SEO die je de mogelijkheid geeft om een aparte HTML titel te maken voor ieder bericht (als je dat wilt tenminste) en nog veel meer.
Binnenkort een apart artikel over die plugin en het hoe en waarom je bepaalde instellingen kunt doen.
De Basis: Goed Zoekwoorden Onderzoek
Voordat je met jouw site aan de gang gaat moet je wel eerst zoekwoord onderzoek doen. Gebruik daarvoor om te beginnen de Google Keyword Tool en zoek dan relevante zoekwoorden met voldoende vraag.
Zet die resultaten in een spreadsheet (je kunt ze zelfs downloaden!) en zet daar de hits achter die google laat zien als je op die term zoekt.
Deel nu de resultaten van de Keyword Tool door het aantal zoekresultaten dat Google geeft. Je berekend daarmee een basis KEI (Keyword Effectiveness Index).
Hoe hoger je KEI is des te makkelijker wordt het om een goede positie te halen, tenminste dat is het principe…
Kijk zelf maar eens hoe het uitpakt en met wat gezond verstand zie je al snel wat wel en wat niet gaat werken :-).
De HTML en Pagina titels van de site in kwestie zijn nu omgezet naar titels met de Termen Domeinnaam Registratie en Hosting erin en natuurlijk ook Goedkope Websitehosting.
Mocht je dus op dit moment nog op zoek zijn naar een goed pakket voor je WordPress Hosting, dan kan ik je Domeinruimte.nl echt aanbevelen! Het merendeel van mijn sites zijn al verhuist naar hun servers en draaien beter dan voorheen.
Voor de resultaten moeten we nog even wachten zodat Google zijn werk weer gedaan heeft en uiteraard is er nog wat meer veranderd worden dan alleen de titels.
Wil je voor jouw website ook betere resultaten en heb je daarvoor advies bij nodig, dan kun je me ook inhuren :-)
martin zegt
Denk dat de hosting ook een rol speelt bij hogere rankings? Bijvoorbeeld door betere laadtijden?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Martin, Jazeker en zelfs de locatie van je Hosting Provider kan helpen: Nederlandse markt = Nederlandse Provider, Engelstalig Markt = US Based Provider!
Geld lenen zegt
De laadtijd speelt zeker een rol, na het verhuizen van de ene naar de andere provider stond ik hoger in google en ging mijn pagerank met 1 level omhoog terwijl er aan de website geen veranderingen hadden plaats gevonden.
Robby zegt
De laadtijd is inderdaad van meer en meer belang maar ook de meta beschrijving vergeet men al snel. Nochtans is het samen met je titel en bericht van even groot belang.
DE JODE FRANCIS zegt
Beste,
Is het mogelijk om een beveiligde pagina te maken in WordPress, nu heb ik een PHP beveiligde inlogpagina, dit zou ik ook willen voor mijn nieuwe site dat ik aan het bouwen ben zodoende onze leden kunnen inloggen op de beveiligde pagina.
mvg
Francis
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Francis: Jazeker is dat mogelijk, je kunt zelf een complete Membership site maken, een prima begin daarvoor is de lite versie van deze plugin http://wordpress.org/extend/plugins/membership/
Jantine zegt
Hallo Herbert-Jan,
Ik heb met veel interesse je site gelezen over zoekmachineoptimalisatie. Maar één ding blijft voor mij onduidelijk. Je hebt pagina’s en categorieen in wordpress, maar hoe optimaliseer je die dan het best? Stel je hebt een site over bijvoorbeeld dierenvoer en je wilt optimaliseren op de term hondenvoer. Wat kun je dan het best doen. Een pagina maken over hondenvoer en in je blogberichten over hondenvoer naar deze pagina verwijzen en externe links over hondenvoer hiernaar laten verwijzen. Of kun je nu beter een categorie hondenvoer maken en al je blogberichten over hondenvoer deze categorie meegeven en externe links naar deze categerie archiefpagina laten verwijzen. Wat moet je nu doen? Kun jij je licht hier eens op laten schijnen?
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Jantine: Eigenlijk kan allebei en zelfs samen. Je moet dan wel even opletten met jr URLs anders krijg je problemen krijgen met je links.
Een pagina /hondenvoer krijgt dan dezelfde URL als de categorie /hondenvoer. Laat je de extra optie /categorie/hondenvoer staan voor de categorie dan gaat het goed. Je kunt ook de categorie slug aanpassen naar bijvoorbeeld /hondevoer-artikelen/
Belangrijkste is dat je eerst beslist wat de belangrijkste pagina wordt, als je de hoogste conversie kunt krijgen van een vaste pagina dan gebruik je dat als landingspagina. Daar gaan dus alle links, zowel inter als extern naar toe. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een pagina waar je bezoekers hondenvoer kunnen bestellen.
Wil je meer pageviews hebben en je biedt goede inhoud aan in de verschillende berichten, dan gebruik je de categorie optie. Daarbij kun je ook de categorie pagina optimaliseren met een aparte titel en introductie tekst. Interne en externe links gaan dan naar de categorie pagina toe.
Bepaal dus eerst je doelstelling en pas dan je strategie daarop aan.
Jantine zegt
Bedankt voor je antwoord Herbert-Jan. Dat is duidelijk. Een pagina of een categorie zijn even goed te optimaliseren en het maakt vanuit optimalisatie oogpunt niet uit welke je kiest. Dan nog een vraagje. Hoe zit het dan met tags. Wat moet je daar nu mee vanuit optimalisatie oogpunt? Immers, je hebt in je artikel al een aantal woorden genoemd en je hebt je categorie woorden al. Wat heb je dan nog aan pagina’s met het tags woord? Hebben die dingen ook nut of is het alleen handig voor de lezer?