Zoals al eerder gezegd op de introductie pagina is WordPress opgezet als een Blogging platform.
Bloggen is een online dagboek dat opgebouwd wordt uit berichten. Berichten worden altijd gesorteerd op een tijdlijn, ofwel de nieuwste berichten staan op de site als eerste, de oudere berichten staan daaronder in chronologische volgorde.
Het schrijven van berichten is met WordPress super eenvoudig. Kies voor de menukeuze berichten en dan “Nieuw bericht”. Er wordt dan een nieuw scherm geopend.
Klik om de afbeelding te vergroten
Het eerste lege veld onder “Bericht | Nieuwe maken” is bedoeld voor de titel van je bericht, vul dit altijd in! Op basis van die titel wordt ook de URL gemaakt op basis van je Permalink optie (zie WordPress Instellen).
In het grotere veld daaronder kun je dan gaan schrijven. Rechts boven staan twee tabjes, Wysiwig en HTML. Alleen als je echt de broncode van je artikel wilt bewerken zul je voor HTML kiezen, zo niet, laat dan de Wysiwig tab actief staan.
Wysiwig betekend ‘What you see is what you get’, ofwel zoals je het hier schrijf zal het ook zichtbaar zijn na publicatie.
Als je klaar bent met schrijven en je wilt het zichtbaar maken voor de bezoekers van je site dan klik je in het rechter menu op de knop “Publiceren”
De publicatie wordt dan automatisch in de standaard categorie van je WordPress installatie gezet, wil je die categorie niet, kies dan voor een andere categorie die je aangemaakt hebt of voeg een nieuwe categorie toe. Gebruik daarvoor de rechter menu keuzen “Categorieën”.
Categorieen zorgen ervoor de berichten over bepaalde onderwerpen bij elkaar gehouden worden. Het beste is om een bericht te koppelen aan slechts een categorie.
Bovenaan in het rechter menu zie je ook nog de optie “Tags” staan, hier kun je relevante termen invoeren die betrekking hebben op je bericht. Schrijf je bijvoorbeeld over een nieuwe auto dan kun je daar zaken neer zetten als Merknaam,Type,Modelnaam,Bouwjaar etc.
Tags verbinden berichten ook maar op een iets andere manier dan categorieën.
Probeer het aantal categorieën beperkt te houden en relevant aan het basis onderwerp van je website.
Met Tags kun je natuurlijk veel meer doen omdat die niet als een navigatie element in je site naar voren komen zoals je met een categorie widget wel zult doen.
Berichten kun je ook bewerken nadat je ze gepubliceerd hebt en je kunt ze ook als concept opslaan om er later aan verder te werken.
In de huidige versies van WordPress worden er revisies aangemaakt, wil je dus een versie terug dan kun je daarvoor kiezen helemaal onderaan in het scherm.
Op het gebruik van afbeeldingen, video, mp3s en andere bestanden kom ik later terug op een aparte pagina aangezien deze optie hetzelfde is voor berichten en pagina’s.