De nieuwe versie van WordPress versie 3.5 is net zo makkelijk te installeren als de vorige 3.x versies.
Hieronder vind je de installatie uitgelegd, maar voordat je daarmee begint moet je natuurlijk wel eerst de software downloaden van www.wordpress.org of als je de Nederlandse versie wilt gebruiken (loopt meestal iets achter bij de engelstalige versie) dan download je die van nl.wordpress.net
Voor windows gebruikers is de .zip versie het meest geschikt zodat je die makkelijk kunt uitpakken (unzippen) na het downloaden.
Als je de map uitgepakt hebt, dan wordt het tijd om alle bestanden via FTP over te zetten naar je hostingprovider.
Bedenk dan eerst of je WordPress als Content Management Systeem wilt gebruiken voor je hele site, of voorlopig alleen voor je Blog.
In het laatste geval kun je WordPress installeren in een submap die je bijvoorbeeld Blog noemt… of Weblog als je de Hoofdsite in Joomla wilt gaan maken (Joomla gebruikt in sommige gevallen al een map die Blog heet)
Tip: Maak ook een leeg bestand aan met Kladblok en sla dat op als wp-config.php en upload dat bestand ook.
Geef dat bestand daarna de rechten zodat iedereen het bestand kan bewerken (tijdelijk) voor unix en apache servers zal dit zijn 777. Tegenwoordig kan WP dit bestand ook aanmaken, maar dat zal niet in alle gevallen lukken.
Als dat gedaan is, dan kun je beginnen met je installatie… de beroemde 5 minuten installatie!
WordPress Installeren
Ga met je browser naar de lnk van je website, of je blog http://www.example.com/blog (example natuurlijk vervangen door je eigen domein).
Daarmee wordt de installatie direct opgeroepen en zie je een scherm zoals hieronder:
Tenzij je natuurlijk al een wp-config.php bestand had geupload :-)
Vervolgens geeft de installatie procedure nog even aan over welke gegevens je moet beschikken om de installatie af te kunnen ronden, dit zijn:
- Database naam
- Database gebruikersnaam
- Database wachtwoord
- Database host (in de meeste gevallen ‘localhost')
- Tabel voorloop, meestal gewoon wp_ tenzij je meerdere installaties wilt doen in dezefde database, dan kun je hiervan afwijken. in 99% van de gevallen kun je dit de standaard laten.
De bovenstaande gegevens heb je door gekregen van je Hostingprovider of kun je zelf aanmaken in je configuratie paneel van je domeinhosting.
Mocht het invullen van het volgende scherm niet lukken, dan wordt hier nog verwezen naar de alternatieve methode om zelf de wp-config.php te maken aan de hand van het sample-wp-config.php bestand.
Database gegevens opgeven
Hieronder het scherm waar je vervolgens je de bovengenoemde gegevens kunt invullen:
Hierna volgt de melding dat de installatie nu echt van start gaat:
Klik hier simpel op de optie “Run the install” en wacht dan even…
Invullen van je Blog Titel en mailadres
Na de installatie… jazeker, bovenstaande stappen zijn echt voldoende… komt er een invulscherm waarbij je de titel van je Blog en je emailadres in moet vullen.
Hieronder nog een ingevuld voorbeeld…
De Inlog gegevens !!!
Als laatste scherm krijg je de inlog gegevens van WordPress te zien, noteer deze gelijk!
Standaard werd vroeger een gebruiker aangemaakt “admin” met een wachtwoord dat automatisch gemaakt wordt, deze gegevens heb je direct nodig om in te loggen in je nieuwe WordPress installatie. Tegenwoordig kun je beide gegevens zelf invoeren, zorg dat ze niet eenvoudig te raden zijn.
Als je nu op “Log in” klikt dan krijg je een Loginscherm te zien, deze zul je steeds zien als je straks ook normaal inlogt.
Na het inloggen ben je in het overzicht scherm van WordPress, het zogeheten “Dashboard”… vanaf hier ga je echt bloggen en / of je website beheren…
Afronden en beveiliging
Wat de meeste mensen vergeten is om je basis installatie ook te beveiligen, hier een paar tips:
Maak je wp-config.php weer alleen lezen, onder apache / unix zal het voldoende zijn op de toegang te zetten op 604, bij windows op “alleen lezen”.
Wijzigen van WordPress Admin Gebruikersnaam
Wijzig de gebruikersnaam van admin, in iets anders… dit klinkt simpel maar is het niet..!
Gebruikersbeheer vindt je rechts onder de optie “Gebruikers”
Maak eerst een nieuwe gebruiker aan via het configuratie paneel gebruikers, en geef deze gebruiker administratie rechten:
Maak eerst een Back-UP als je al het nodige ingevoerd hebt!!
Let op! WordPress accepteert geen twee dezelfde email adressen, gebruik dus zolang een ander mail adres en wijzig het daarna naar je eerste keuze als je de standaard admin verwijderd hebt.
Log vervolgens in als deze gebruiker met het net gemaakte wachtwoord en verwijder de andere standaard admin.
Vergeet niet om de bestaande berichten toe te wijzen /koppelen aan die nieuwe gebruiker! Anders ben je alles kwijt!
Bewerk daarna de gebruiker opnieuw en gebruik een “Nickname” of je volledige naam, zodat die onder je berichten komt en niet je inlognaam -> Display name publicly as:
De andere optie in je configuratie paneel komen later aan de orde, de installatie van je WordPress Blog of website is nu afgerond, veel plezier met het ontdekken en gebruiken van dit fantastische stuk gratis software!
John Bertrand zegt
WordPress is een goede tool en je kunt snel geindexeerd worden bij Google, bovendien is het zoekmachine vriendelijk.
Thomas Verhoeven zegt
Goed artikel, wel jammer dat het over zo’n oude versie van WordPress gaat. Ik vond een actuele handleiding via wordpresshandleiding.eu
Ken je deze? Staat dat er in meer dan 140 pagina’s ingegaan wordt op alle aspecten. Dat is wel veel.
Ciao
Thomas
Hummerbie zegt
@Thomas Verhoeven: Leuke verwijzing naar je eigen site. De handleiding ziet er in ieder geval goed uit! Er staan ook gratis handleidingen voor WordPress op https://wpsitebouw.nl/ en https://wpmagazine.nl/
Let wel op dat je met je domein naam in gaat tegen de richtlijn van WordPress: http://wordpress.org/about/domains/
P.s. Artikel is bijgewerkt naar WordPress versie 3.5