WordPress is een open source content management en blog systeem waarmee je een complete website kunt bouwen.
Open source betekent dat alle code van het systeem zichtbaar is en aan te passen is. Daarnaast wordt de Nederlandse versie van WordPress je gratis ter beschikking gesteld via nl.wordpress.org.
Om WordPress op je eigen domein te kunnen installeren moet je hosting pakket aan een aantal zaken voldoen:
- ondersteuning van PHP
- een MySQL database
- voldoende schijfruimte, voor mij is dat minimaal 100 MB
Je kunt kiezen voor minder dan die 100 MB maar voor het automatisch updaten van WordPress heb je minimaal 18 tot 20 MB vrije ruimte nodig (download + upzip) en met dan nog eens de basis installatie, theme en plugins zit je al snel boven de 35 MB. Hou daar dus rekening mee.
De meeste van mijn sites heb ik bij Domeinruimte.nl om een aantal redenen zoals snelle servers, voldoende schijfruimte en een goede helpdesk.
Bij een website hosting pakket wordt ook veel Fantastico gepromoot voor het installeren van WordPress. Het gebruik van zo'n installatie script raad ik af omdat ze meestal net een versie achter lopen. Bovendien is WordPress inmiddels zelf heel makkelijk te installeren en te updaten.
Een ander voordeel van een handmatige installatie is dat je veel meer inzicht heb ik het systeem waardoor je sneller problemen op kunt lossen.
WordPress Gebruik voor Blog of Website
WordPress is in de basis gemaakt om te bloggen, een soort dagboek online waarbij de berichten in chronologische volgorde geplaatst worden.
De nieuwste versies van WordPress zijn voorzien van functionaliteiten die meer richting content management systeem voor een website gaan. Het gebruik van pagina's, het sorteren daarvan en het gebruik van aparte menu's zijn een paar van die wijzigingen.
Met de opkomst van Premium Themes zoals die van StudioPress wordt WordPress steeds meer gezien als alternatief CMS voor het Midden en Klein Bedrijf. Dat komt met name door het gemak waarmee je de inhoud van je site kunt toevoegen en wijzigen.
WordPress en Bloggen
Bloggen met WordPress wordt al snel een tweede natuur als je regelmatig aan je site werkt en dus ook regelmatig nieuwe berichten plaatst.
Bij bloggen hoort ook dat je met mensen communiceert via je berichten, mensen kunnen reageren op wat jij schrijft en daar kun jij dan weer op antwoorden. Bloggen is dus een erg sociaal gebeuren.
Die reactie mogelijkheid is een van de grote pluspunten van WordPress, maar kan ook een heel vervelend onderdeel zijn als er teveel zogeheten Spam reacties bij zitten die je dan weer moet verwijderen. Je hebt wel de mogelijkheid om in te stellen dat je een reactie eerst moet goedkeuren voordat die op je site komt.
Reactie's worden geschreven naar aanleiding van berichten en niet op pagina's.
Je kunt je site zo opzetten dat het een statische site is met veel pagina's en dan een blog pagina aanmaken waar je nieuws of andere berichten schrijft.
Deze site gaat over het opzetten van een WordPress Blog en ik zal je laten zien welke instellingen je kunt maken, welke plugins te gebruiken en waar je goede themes voor je blog kunt vinden.